Ефекти от прекомерна употреба на дезинфектанти и често измиване на ръцете

Позволете ни да Ви разкажем малко повече за здравето на Вашата кожа

В ситуация на вирусна епидемия най-важно е да се поддържа добра лична хигиена и да внимаваме какво докосваме с ръцете си. През последния месец се наблюдава масова употреба на дезинфектанти и учестено измиване на ръцете. За съжаление, освен полезния почистващ ефект, засилените хигиенни мерки оставят негативен отпечатък върху повърхностния слой на кожата и ако не се прилагат правилно, могат да доведат до раздразнения и дори рани (вижте снимката).
Дезинфектантите са удобно средство за бърза дезинфекция на кожата, подходящи за употреба при липса на възможност за измиване на ръцете с топла вода и сапун или когато не е препоръчително пълно омокряне на кожния участък, т.е., когато ни трябва изпаряващ се продукт при козметични процедури.

Вирусите и дезинфекцията

Вирусите имат обвивка от мазнини, която лесно се разрушава от алкохолите и другите почистващи вещества. Повечето дезинфекциращи продукти са на алкохолна основа, защото алкохолите могат да гарантират желаното бактерицидно, фунгицидно и вирусоицидно действие. Това предполага съдържание на поне 70% активно вещество, което най-често е етанол или изопропанол. Ако прибегнете към употребата на чист спирт, трябва да имате предвид, че способността на алкохолите да разтварят мазнините е обратно зависима на тяхната концентрация. Гpeшĸaтa, ĸoятo пoвeчeтo хора дoпycĸaт, e дa изпoлзвaт 95% cпиpт, тъй ĸaтo cмятaт, чe неговата пo-виcoĸa ĸoнцeнтpaция вoди и дo пo-виcoĸa eфeĸтивнocт. Taзи зaвиcимocт e вяpнa пpи вcичĸи останали дeзинфeĸтaнти, нo нe и пpи cпиpтa.

Иначе казано: по-високият алкохолен градус на спирта не означава, че има по-силен дезинфекциращ ефект, а точно обратното. 95% cпиpт e пo-cлaб дeзинфeĸтaнт oт 70%, зaщoтo пpeдизвиĸa мнoгo бъpзо разрушаване на клетките в роговия слой на епидермиса, залепване нa пpoтeинитe пo пoвъpxнocттa нa pъĸaтa заедно с миĸpoбнитe ĸлeтĸи, ĸoeтo възпpeпятcтвa пpoниĸвaнeтo и дeйcтвиeтo мy в дълбoчинa, нaпp. в ĸoжнитe пopи и от там вoди до чacтичeн, пoвъpxнocтeн и нeзaдoвoлитeлeн eфeĸт.

Cтapaтeлнoтo измивaнe нa pъцeтe c тoплa вoдa и caпyн e дocтaтъчнo eфeĸтивнo нe caмo зa oтcтpaнявaнeтo нa виpycите, нo и зa тяхното paзpyшaвaнe, тъй ĸaтo caпyнът paзpyшaвa пoвъpxнocтнaтa cтpyĸтypa нa вирусите.

Наистина здрава кожа

Вече разгледахме първия важен момент от хигиенната процедура. Вследствие на прекомерната употреба на почистващи средства и ако не се вземат мерки, кожата се изсушава и започват да се появяват малки цепнатини, които могат да се разрастнат до рани. Горещата вода също води до допълнително изсушаване на кожата и задълбочаване на проблема. Напукването на кожата води до нарушаване на нейната бариерна функция и съответно – до улеснено проникване на потенциални алергени, микроорганизми и други замърсители.

Вторият важен момент за здравето на кожата е нанасянето на овлажняващ крем или лосион и често бива пренебрегвана, тъй като се приема за чисто козметична.

Продуктите за грижа на ръцете съдържат мазнини, омекотяващи съставки и масла, които възстановяват естественият хидролипиден баланс на кожата. Тяхното действие спомага за обновяването на мастните клетки, които са разрушени от дезинфектанта или комбинацията от топла вода и сапун, и спомагат за изграждането на добра липидна бариера.

Ето кои са нашите съвети за здрава кожа. Не изискват много и са лесни за спазване:

  • Не почиствайте ръцете с дезинфектант след като сте ги измили с вода и сапун или обратното! Ръцете Ви няма да станат по-чисти, а само ще изсушите още повече кожата.
  • Измивайте ръцете старателно със сапун и леко топла, но в никакъв случай гореща вода. Ако нямате достъп до вода и сапун, използвайте подходящ, неагресивен дезинфектант и го оставете да изсъхне напълно!
  • След измиване, попиването на кожата трябва да бъде с мека кърпа, без грубо триене.
  • След подсушаване на кожата нанасете хидратиращ лосион или крем, за да защитите изнежената кожа. Препоръчва се да се използват продукти във флакони, които са с дозатор или помпа, за да не се налага разбъркване с ръце в цялото количество от продукта и неволното му замърсяване.

Не пропускайте нанасянето на овлажняващ продукт след всяко почистване на ръцете, за да я запазите здрава. По този начин кожата ще изпълнява пълноценно една от най-важните си функции, а именно да Ви защитава.

Можете да се консултирате с нашия екип във връзка с различните текстури и подходящите продукти SNB Professional за овлажняване на кожата.

Използвани източници и допълнителна информация: