Поддържането на хигиената на ръцете е важен елемент от стандартните предпазни мерки. Ситуацията през последните няколко седмици наложи много от нас значително да променят и надградят хигиенните си навици. Всеки е запознат с процедурта за измиване на ръцете си с вода и сапун. За повечето хора използването на  дезинфектанти за кожа е новост. Затова предоставяме информация как и кога е наложително ползването на дезинфекциращи продукти за кожа.

Дезинфектантите на алкохолна основа са подходящи за дезинфекция на ръцете, защото изискват по-малко време за приложение, имат по-бързо действие и по-широк  спектър на микробицидно действие, когато това е необходимо.

Дезинфекциращият гел SNB Professional има бактерициден, включително туберкулоициден, фунгициден и вирусоциден спектър на действие. Неговата ефективност се дължи на 75%-то съдържание на активното вещество Етанол (познат още под името етилов алкохол).

За да бъде максимално ефективно действието на дезинфекиращия гел е от изключително значение правилното му приложение и спазване на времето за експозиция. При неправилен начин на дезинфекциране могат да останат голям брой бактерии. Съгласно изискванията на Световната здравна организация, времето за втриване на продукта в кожата е минимум 30 секунди, със специфични движения, които осигуряват попадането на продукта по цялата кожна повърхност. След нанасянето на дезинфекциращия гел с експозиция 30 секунди, е изключително важно да изчакате още 30 секунди, за да попие продуктът в кожата, за да може тя да е напълно защитена. За Ваше улеснение, подготвихме видео, което показва начинът на използване на дезинфекциращ гел:

или да последвате описаните на снимката стъпки:

Не пропускайте да изчакате още няколко секунди до пълното изсъхване на ръцете – така ще спазите необходимото време за експозиция, което е 60 секунди.

Съвет: Въпреки дезинфекцията с подходящ дезинфекциращ гел, не пропускайте при първа възможност да измиете ръцете си с вода и сапун!

Използвайте дезинфекциращ гел когато това е наложително. Обърнете внимание, че прекомерната употреба може да доведе до изсушаване на кожата поради агресивността на алкохола. Здравата кожата на ръцете е неразделна част от мерките за поддържането на хигиена, защото разранената и възпалена кожа не позволява поддържането на надеждно ниво на дезинфекция на кожата. В сегашната ситуация е добре честата употреба на дезинфекциращ гел да се комбинира с подходящ крем за ръце, за да предпазите кожата на ръцете от изсушаване и напукване, което причинява дискомфорт. Подходящи са по-плътни и мазни кремове като всички предпазващи кремове за ръце SNB – серия Зимна грижа, Бутер крем Липа или Бутер крем Мед и Мляко, както и Терапия за витализиране на кожата, която съдържа много масла, които подхранват кожата в дълбочина.

Съвет: Нанасяйте крема за ръце и вечер преди лягане. Така той ще остане най-дълго време върху кожата, ще може да попие добре и ефектът от неговото действие ще бъде най-силен.