Как да се справим с кожичките, които загрозяват нашите нокти? Можем ли в домашни условия да се грижим за тях? Какво трябва да очакваме от специалистите, когато посетим салон? И можем ли да се предпазим от нараняване? На всички тези въпроси ще се опитаме да отговорим по-долу.

За съжаление много от професионалистите също не са добре запознати с понятието кутикула и често допускат грешки в своята работа. Наше право, като клиенти, е след като си плащаме за дадена услуга, да очакваме най-доброто обслужване. Поради това е добре да знаем какъв е правилният начин за отстраняване на кутикулата, да познаваме поне малко устройството на нокъта. Така ще съумеем да се предпазим.

Като начало, в нашето представяне на тази немаловажна тема, е добре да отговорим на няколко въпроса. По-добре е кутикулата да бъде изрязана или отстранена? Жива или мъртва тъкан е тя? Как бихме различили кутикулата от останалата кожа около нокътя? Истината е, че това е несъмнено по-малко очарователно от лакирането и крайния вид на маникюра, но плашещата истина е, че ако не сме запознати и не внимаваме при почистването и отстраняването на кутикулата, може да се окажем в доста неприятна и болезнена ситуация. Най-общо казано кутикулата – това е мъртва кожа върху нокътната плочка, може да бъде отлепена или почистена, но може да бъде и омекотена с много подхранващи продукти, които са за подхранване на кожата около ноктите и на самите нокти.

Това, което трябва да знаем е, че не би трябвало да усещаме никаква болка при отстраняването на кутикулата, защото, както казахме това е мъртва кожа. Не винаги е задължително тя да бъде изрязвана. Може да се отстраняват по този начин само стърчащите части след избутването на кожичките.

Бихме могли с лесни и не ангажиращи времето ни процедури да подхраним кожата около ноктите си. Добре би било всяка вечер да се поставя подходящо масло за нокти, което да се втрива с лек масаж в основата.

Вече е мит това, че ходейки на маникюр веднъж в месеца /а много хора от нас не ходят толкова често/, ноктите ни ще изглеждат прекрасно. Все повече продукти има на пазара, които бихме могли да използваме вкъщи.

Това, как ще израстат ноктите ни – здрави или слаби, зависи именно от тяхното състояние. Ето защо трябва да си обещаем да не лишаваме кожичките и ноктите си от грижи. Втривайки в тях специални масла или кремове, ние ще им доставим цял куп полезни вещества и така ще „подхраним“ все още неродения нокът.

Основни понятия:

  1. Кутикула – мъртва кожа върху нокътната плочка, която може да бъде внимателно  отстранена. Маникюристът може да премахне само мъртвата тъкан.
  2. Епонихиумът е това, което много от специалистите смятат за кутикула.
  3. Хипонихиум – кожата под нокътя. Нараняването му води до отваряне на нокътя и образуването на инфекции.
  4. Перонихиум или кожата отстрани на нокътя.