Сигурно сте чували, че ноктите са отражение на цялостното ни здравословно състояние. Всъщност състоянието на ноктите е толкова важно, че авторите на проучване от 2015 г. отбелязват, че дори фините аномалии на ноктите могат да показват системни заболявания.

Като маникюристи и педикюристи, ние всички сме виждали нокти, които са слаби или се чупят лесно, осеяни с бели петна или пък вълнообразни и с хребети. А ако забележите поява на линии по ноктите? Ето какво трябва да знаете за видовете линии по ноктите:

Линии на Бо

Описани за пръв път от френския лекар от 19 век Жозеф Оноре Симон Бо, линиите на Бо често се описват като релефни, вдлъбнати линии по ноктите на ръцете или на краката. Малко е вероятно линиите на Бо да се появят само на един нокът. Въпреки че са често срещани, лесно е да се идентифицират погрешно. Клиент, който има псориазис, например, може да има нокти, които изглеждат деформирани и релефни (възможно е клиентът да има и двете състояния). При съществуващ навик за чоплене на ноктите и кожната гънка, деформацията на ноктите често наподобява това състояние, но обикновено се появявява само на палеца и е доста дълбока. Механичните травми по ноктите също могат да бъдат погрешно отнесени към линиите на Бо. Агресивна работа с инструмент за избутване на кожички или накрайник за електрическа пила може да доведат до дъгообразни релефни следи по нокътната плочка.

Външният вид наистина е всичко, що се отнася до линиите на Бо, защото те не са „състояние“ само по себе си, а по-скоро „симптом“, отразяващ нещо друго, което се случва в тялото.

Какво причинява линиите на Бо?

 • Подобно на всички тъкани на тялото, тези, които изграждат нокътното легло, се нуждаят от кислород, за да растат и да функционират правилно. Травма, хранителен дефицит, някои метаболитни състояния и химиотерапия нарушават здравословния кръвен поток, вследствие на което намаляват количеството кислород, постъпващо в тъканта. Това води до поява на линиите на Бо върху ноктите – най-отдалечени от сърцето.
 • Честа причина за линиите на Бо е инфекцията на кожната гънка, известна като паронихия.
 • Линиите на Бо може да бъдат свързанани със заболявания на щитовидната жлеза, сърдечни заболявания и псориазис.
 • Недостигът на желязо или цинк, както и цялостното недохранване също може да доведе до поява на линиите на Бо.
 • Други причини за поява на линии на Бо могат да са диабет, висока температура, чернодробни заболявания, малария и морбили.

Линии на Мийс

Линиите на Мийс са кръстени на холандския лекар Р. A. Мийс, който описва аномалията на ноктите през 1919 г. Но двама други лекари – англичанинът Е.С. Рейнолдс и американецът С. Джей. Олдрич описват състоянието за първи път съответно през 1901 и 1904 година.

Линиите на Мийс, или линии на Олдрич-Мийс, са надлъжни бели линии на ноктите на ръцете или ноктите на краката, които минават успоредно на лунулата на нокътя.

Линиите на Мийс се различават от линиите на Бо, които са релефни, но също като линиите на Бо, израстват с растежа на нокътя.

Какво причинява поява на линии на Мийс?

 • Линиите на Мийс обикновено се появяват, след отравяне от арсен, талий и други тежки метали.
 • Могат да се появят и при клиенти, които са преминали химиотерапия.
 • Появяват се при клиенти страдащи от бъбречна недостатъчност.
Сравнение между Линии на Бо (в ляво) и Линии на Мийс (в дясно)

Линии на Мюрк

Линии на Мюрк

Аномалията на ноктите е описана за първи път от американския лекар Робърт С. Мюрк през 1956 г., след като забелязва напречни бели линии по ноктите на пациенти с хронична хипоалбуминемия (медицинско състояние, при което кръвните нива на протеина албумин са необичайни ниски). Линиите на Мюрк са вид хоризонтални бели линии върху нокътя, които минават успоредно на лунулата. Линиите на Мюрк  са част от съдовете на нокътното легло под нокътната плочка-  те не се движат или „израстват“, когато нокътят порасне. Освен това напречните линии са склонни да изчезват, когато се приложи натиск върху нокътя, поне временно.

Линиите на Мюрк се различават от линиите на Бо, които са релефни и линиите на Мий, които израстват с нокътя, докато той расте. Тъй като линиите на Мюрк засягат съдовете на  нокътното легло,те създават линии, които не израстват с растежа на нокътя.

Какво причинява поява на линии на Мюрк?

Освен че са свързани с хипоалбуминемия, линиите на Мюрк са наблюдавани и при пациенти, които имат:

 • Рак, с лечение химиотерапия;
 • Бъбречно заболяване, включително нефротичен синдром;
 • Чернодробни заболявания, включително цироза;
 • Недохранване от небалансирана диета, която води до екстремна липса на хранителни вещества в организма.

Как да обслужваме  клиенти с линии на Бо, Мий и Мюрк

Въпреки че наличието на линии на Бо, Мий и Мюрк по ноктите може да бъде свързано с някои сериозни здравословни проблеми, тези състояния по никакъв начин не са заразни. Като маникюристи и педикюристи, не трябва да се опитваме да поставяме диагнози – вместо това трябва да се посъветва клиента да се консултира с медицински специалист.

Базовите услуги маникюр и педикюр са подходящи за такива клиенти, но кожната гънка трябва да се обработва внимателно, за да не се увеличи рискът от инфекция. Най-добре е да препоръчваме на клиента да се обърне към медицински специалист за диагностика, преди да покриеп ноктите с гел лак или да направип ноктопластика. 

Няма специфична терапия за тези изменения на нокътната плочка.

Използвани източници: