Margoto

— Представи се с няколко думи
— Казвам се Маргарита Шопова. Занимавам се с маникюр и ноктопластика от 13 години.

— Какво работиш в Стар Нейлз?
— Преподавател съм по маникюр и ноктопластика

— От кога си във фирмата?
— От 2001 г.

— Как протича един твой (работен) ден? (можеш да споделиш и извън работата)
— За мен е важно хората да получат удоволствие от това, което правят. Да не мислят, че времето им прекарано в учебния център е загубено, а да виждат ползата от това и да се чувстват добре.

— Какво в работата, която вършиш, най-много харесваш и вършиш с най-голямо желание?
— Не бих могла да ги степенувам. Харесва ми всичко, което правя и се старая да давам всичко, на което съм способна. Чувствам се напълно удовлетворена, когато хората, които обучаваме си тръгват доволни от това, което са получили като знания и умения; когато успеят да се реализират и когато след години работа са запазили приятни спомени от първите си стъпки в професията и се радват да ни видят.

— Разкажи ми за преподавателската дейност – мотивиращо ли е да предаваш занаят, какви трудности срещаш…
— Интересно е да работиш с много и различни хора. Радвам се , когато влагат цялото си старание и имат желание да научат колкото се може повече. Това те мотивира да търсиш нови подходи и начини, за да задоволиш потребностите им от знания, да дадеш максимално полезна и актуална информация. Процеса обаче е двустранен. Различните характери, които срещаш те карат да се вглеждаш постоянно в себе си и да се усъвършенстваш – да усещаш и разбираш страховете и притесненията, да можеш правилно и индивидуално да подходиш във всеки момент, да овладееш ситуацията и преодолееш възникването на конфликти, да можеш да се учиш от учащите.

— Имаш ли някакъв навик, който те прави по-продуктивна на работа?
— Може би това, че когато съм на работа забравям за всичко останало.

— Сподели за най-големия гаф, който ти се е случвал по време на работа? Как го преодоля?
— Ако това е гаф, то той е свързан с моите първи стъпки в професията. Беше първият ми клиент, на който трябваше да направя педикюр. Процедурата продължи около два часа, клиента беше достатъчно тактичен, за да не покаже, че се е изнервил, но това дълго време ме тормозеше.
Ситуацията, обаче ме научи, че без желание и работа, нещата няма как да се случват по-бързо и качествено. Най-лесно е при първата трудност да се откажеш. Затова на начинаещите често казвам, че ако се отказват при първия неуспех, никога няма да стигнат до успеха.

— Има ли нещо, което правиш и което смяташ, че ако и останалите колеги вършат, това би било полезно за общата работа?
— Да не мислиш за работата си само и единствено като източник на доходи, а да обичаш това, което правиш и да го правиш винаги с удоволствие.

— Имаш ли си идол или някой, който те вдъхновява, на който се възхищаваш?
— Нямам определен идол и не робувам на такива. Що се отнася до работата ми – възхищавам се на хора с висок професионализъм, с умения да общуват непринидунено и без излишно самочувствие, притежаващи търпение да те изслушат до край и съответно търпение и такт, когато трябва да ти предадат знания или умения.

— Твоето пожелание за читателите на фирмения блог?
— Правете това, което обичате и което ви доставя удоволствие.