Обслужване на клиенти с периферна невропатия

Периферната невропатия засяга милиони хора по света. Ето какво трябва да знаете, преди да обслужите клиент с това състояние.

Хората имат повече от 7000 нервни окончания във всеки крак и 17 000 допирни рецептори и свободни нервни окончания във всяка длан, така че краката и ръцете на клиентите ви със сигурност изпитват всички усещанията в живота – ходене, бягане, захващане, докосване, рязане, триене и други. При толкова нервна стимулация на тези крайници не е чудно, че клиентите посещават салоните за красота дори само заради масажа на краката и ръцете 🙂 Въпреки това, клиентите с периферна невропатия (ПН) могат да изпитат различни нива на изтръпване и болка, особено в ръцете и краката си, което може да повлияе на услугите, които им предоставяте. Добрата новина е, че можете да обслужвате клиенти, които имат ПН – с някои леки модификации на процедурата.

1. Какво е периферна невропатия?

Нервната система на тялото ви се състои от две основни части: централната нервна система, изградена от мозъка и гръбначния мозък, и периферната нервна система, която е съставена от нерви. Помислете за нервите като комуникационни проводници между двете системи: Нервите носят информация до и от мозъка, като например да кажете на мускулите да се движат или да информират кожата да усети температура. „Когато нервите не работят правилно, ние наричаме тази периферна невропатия („невро“ означава нерв, а „апатия“ означава, че не работи правилно)“, казват специалистите в областта. „Когато това се случи, хората могат да изпитат промени в усещането и слабост или проблеми с движението на мускулите.“

ПН може да засегне един или няколко нерва и може да се насочи към едно или няколко места в тялото. Въпреки това, две области, които са особено важни за маникюристите и педикюристите – ръцете и краката, са склонни да се предадат пред ПН. Обикновено хората с ПН развиват изтръпване или гъделичкане, които се появяват първо в краката и прогресират към ръцете – в медицинската общност това разпределение се нарича „чорапи и ръкавици“. В допълнение към тези усещания, клиентите с ПН могат да изпитват остри стрелкащи болки, проблеми с баланса поради изтръпване, температурни промени (парене или силен студ), които не са повлияни от реална промяна на климата.

* Диагностициране на ПН

Съществуването на повече от 100 вида ПН, които често имат различна симптоматика, обуславят трудното определяне на причината за нея – ако изобщо има такава (т.н. идиопатична периферна невропатия). Основните медицински състояния могат да бъдат основополагащи: диабетът често е „отключващ“ състоянието, докато инфекциите (ХИВ и Лаймска болест), витаминната недостатъчност и автоимунните разстройства (целиакия, лупус и ревматоиден артрит) също са идентифицирани като рискови фактори за ПН. Химиотерапията, някои лекарства, токсини (олово, арсен и живак), повтарящи се травми при движение (синдром на карпелния тунел) и злоупотреба с алкохол допълнително развиват ПН. „ПН се диагностицира въз основа на описанието на симптомите – изтръпване, гъделичкане, слабост – в разпределението на нерва“, обясняват специалистите. „След като се подозира ПН, въз основа на анамнезата и прегледа, пациентът трябва да се обърне към невролог.“

* Лечението е в причината

„Ако се намери причина за невропатията, като диабет или недостиг на витамини, тогава лечението на тези основни проблеми може да помогне за облекчаване на симптомите ѝ“, обясняват невролозите. Тъй като доста медицински състояния могат да бъдат първопричината за ПН, се препоръчва практикуването на превенция за отключвачващите ПН състояния . „Както при повечето състояния, здравословният начин на живот е най-добрата превенция“, съветват специалистите.

2. Как да обслужваме клиенти с ПН?

* Заложете на комфорта

Въпреки че вашият салон вероятно осигурява комфорта на клиента, страдащите от ПН изискват допълнителна грижа. Желателно е винаги да поддържате краката на клиента от коленете надолу по време на педикюр. Високите столове за педикюр, на които е трудно да се сяда, трябва да се избягват за тези клиенти. Препоръчва се зоната на опора за стъпалото да бъде достатъчно близо, което да позволява преместване на краката при нужда. Поддържането на топли кърпи и одеяла под ръка за студени крака също е от помощ.

По време на маникюрна процедура, възглавничката за маникюр е задължителна – поддръжа китката и е полезна за клиенти с карпален тунел. Предлагайте помощ на клиентите с ПН, тъй като балансът им често е компрометиран.

* Поддържайте отворен диалог

ПН изисква постоянен поток на комуникация между техника и клиента, което започва с попълването на анкетна карта при първото посещение на клиента. Анкетните карти могат да помогнат на специалистите да установят дали клиентът страда от медицинско състояние, което причинява ПН.

* Полагайте специална грижа в салона

Модификациите на услугата са задължителни за клиентите с ПН. Трябва да се избягва рязане на кожичките, интензивен натиск в областта на епонихиума или използване на груби инструменти. Избутването и изрязването трябва да се извършва с огромна грижа – особено за онези, които изпитват изтръпване, тъй като те няма да почувстват болка или дискомфорт, което може да доведе до сериозна инфекция. Скъсявайте ноктите предимно с пила, а когато е необходимо – изрязвайте на малки участъци – никога дълбоко. Не пилете ноктите дълбоко в нокътния канал, за да не предизвиквате травми от препиляване.

В никакъв случай не пропускайте масажа! Масажите всъщност могат да бъдат полезни за клиенти с ПН, но бъдете нежни и използвайте неабразивни ексфолианти. „Не прекалявате с ексфолианта – дори и най-нежният, – тъй като хората, които се страдат от невропатия, често са диабетици, което означава силна сухота, която не реагира добре на агресивно ексфолиране.

За клиенти с ПН, услугите предлагани от специалистите по маникюр и педикюр могат  да бъдат ефективна защитна линия срещу влошаване на здравословното състояние. Редовната грижа и поддръжка на ръцете и краката може да помогне за предотвратяване на проблеми от пропуснати наранявания, враснали нокти и други.