COVID се оттегля, новите случаи продължават да падат, ваксинациите се увеличават и нормалното ежедневие бавно започва да се връща.

Пандемията оставя след себе си болезнено наследство. Докато мнозина имаха късмета да избягат от самия вирус, за милиони хора той остави своето умствено, физическо и емоционално влияние. От болки в гърба и напълняване с няколко килограма, до тревожност и депресия – въздействието върху здравето през последната година е широкообхватно. Експертите предупреждават за нов феномен, наречен „локдаун крака“ – причинен от месеци на носене на домашни чехли и джапанки или ходене боси.

„Връзките в стъпалото могат да се разтегнат, сводът не се поддържа и поставянето на каквото и да е обувка с ток става болезнено“, обясняват подолозите. Ако стъпалото не се поддържа, клиентите започват да усещат разтягане. Носенето на чехли през цялото време в крайна сметка взема своето. Вниманието към ходилата на клиента може да ви помогне да забележите ранните признаци на проблеми като артрит, диабет и сърдечни заболявания. Лятото наближава и в салоните за красота започва интензивно предлагане на  педикюрни услуги – обърнете внимание на сигналите, докато подготвяте краката на клиентите си за слънчевия сезон на сандалите.

ХАЛУКС ВАЛГУС

Потенциална причина: Неподходящи обувки, генетика, артрит.

Представлява твърда, кокалеста бучка отстрани на крака, до големите пръсти. Тя може да накара големия пръст да се обърне навътре към другите пръсти и се причинява от натрупване на натиск. Често се свежда само до генетиката, но може и да е признак на артрит или от носене на неподходящи обувки.

Какво да посъветваме клиентите си? Широките обувки с нисък ток и омекотени подметки могат да забавят или спрат процеса на деформация. Препоръчителна е консултация със специалист, който ще прецени дали да препоръча и носенето на подходящи стелки, за да спре натиска върху тази става.

БОЛКА В СВОДА ИЛИ ПЕТАТА

Потенциална причина: „локдаун крака“

Продължителното стоене у дома води до нарастване на броя на клиентите, изпитващи болки в стъпалото. Причината за това е непрекъснатото ходене боси или прекарването на  дълго време в равни чехли или джапанки. Много от клиентите рязко преминаха от носене на работни обувки по десет часа на ден към нещо съвсем различно. Регистира се увеличение на случаите на плантарнен фасциит (болка около петата и свода). Най-често се среща при клиенти на възраст от 40 до 60 години, но сега се наблюдава при много клиенти в други възрасти.

* Плантарната фасция е лигамент с форма на тетива, която поема напрежението, когато ходите. Ако напрежението на тетивата стане твърде голямо, могат да възникнат малки разкъсвания.

Какво да посъветваме клиентите си? Ако клиентът ви работи от вкъщи, посъветвайте го да носи удобни обувки дори там. Ако все пак предпочита да носи пантофи, нека те да са качествени, задължително с опора за свода. Ако болката е голяма – препоръчайте консултация с медицински специалист.

НАПУКАНА КОЖА

Потенциална причина: липса на хидратация, стареене

Напуканата кожа обикновено се дължи на липса на влага. Това обикновено се случва с напредването на възрастта, но ако клиентът ви ходи бос повече от обикновено, това може допълнително да изсуши кожата.

Много клиенти влагат средства за качествени кремове за лицето и тялото си, но твърде често спират с употребата, когато стигнат до глезените.

Какво да посъветваме клиентите си? Клиентите трябва да нанасят редовно крем върху краката си – по малко всеки ден или няколко пъти седмично. Съветвайте ги винаги да избират качествена козметика, предназначена за стъпалата – те са специфична зона от тялото, която се нуждае от професионални грижи.

ПОДУТИ КРАКА

Потенциална причина: Кръвни съсиреци, диабет, сърдечни, чернодробни или белодробни заболявания

Краката могат да се подуят при по-горещо време или ако се стои или седи дълго време. В редки случаи това може да е знак за нещо по-сериозно.

Какво да посъветваме клиентите си? Има упражнения, които можете да се препоръчате на клиента, за да намали отока и да увеличи притока на кръв към краката. Масаж по време на процедурата трябва да се прилага само при отсъствие на определени състояния.

*Ако забележите някакво необичайно подуване е важно да предупредите клиента, особено ако той има основни здравословни състояния като диабет тип 2 или сърдечно заболяване. Ако подуването засяга само единия крак, крайникът е тежък или е горещ при допир – това може да е признак за кръвен съсирек.

МАЗОЛИ И НАТРУПВАНИЯ

Потенциална причина: Неподходящи обувки, диабет, затлъстяване

Натруването на мъртва кожа се развива, когато кожата е изложена на прекомерен натиск или триене. Мазолите често са с по-малка площ и обикновено се появяват като предпазна мярка за защита на кожата.

Повечето педикюристи са забелязали, че по време на локдаун тези състояния се наблюдават по-рядко, тъй като клиентите по-малко притискат краката си в неподходящи обувки (което е най-честата причина за появата им).

Понякога, такъв тип образувания могат да бъдат причинени от затлъстяване или диабет тип 2.

Какво да посъветваме клиентите си? За да не се образуват толкова често, съветвайте клиентите си да носят удобни обувки. Редовното посещение на салона за педикюрна услуга е необходимо, както и употребата на подходяща козметика за крака между посещенията в салона.

НАПУКНАНА ЛЮЩЕЩА СЕ КОЖА

Потенциална причина: Гъбични инфекции, диабет

Гъбичните инфекции по ходилата често се появяват след посещения на басейни, спортни зали или съблекални. Заради продължителното затваряне на тези обекти, честотата на тези инфекция бележи лек спад.

Какво да посъветваме клиентите си? Повтарящите се инфекции могат да бъдат признак на диабет. Съветвайте клиентите си да се консултират с медицински специалист при наличие на признаци на инфекция по кожата и ноктите.

ОБРИВИ

Потенциална причина: Ковид-19

Напоследък медиците съобщават за състояние, наречено „Ковид пръсти“ сред хора, които са били засегнати от коронавирус.

Наблюдава се подобно на изтръпнал и подут от измръзване участък и представлява червено-лилав обрив, който може да се появи на пръстите на краката и/или пръстите на ръцете. Често се появява след първоначалната инфекция – няколко дни след по-типични симптоми като кашлица или висока температура. Това се случва, защото вирусът атакува съдовата система и уврежда кожата.

Какво да посъветваме клиентите си? Ако забележите това на краката на клиента си, незабавно го посъветвайте да се консултира с медицински специалист.