Дъг Шун за безопасността на UV уредбите

В онлайн пространството се появиха немалко статии и материали, в които се твърди, че UV уредбите могат да доведат до причиняващи рак мутации на ръцете. Това се случва след изследване на учени от Калифорнийския университет в Сан Диего.

По-долу е коментарът на водещия учен в нейл индустрията Дъг Шун. Той има над 30 години опит в индустрията за козметика, красота и лична хигиена и е международно известен със своята техническа и регулаторна работа и е съпредседател на Съвета на производителите на продукти за нейл индустрията (NMC). Ето какво казва той:

Дъг Шун

За съжаление на всеки няколко години някой решава да атакува несправедливо UV уредбите, които се използват при работа с нокти. Това изглежда се е случило още веднъж. Проучването в Nature Communications „Увреждане на ДНК и соматични мутации в клетки на бозайници след облъчване с уредба за нокти“ не е нищо повече от пристрастна и несправедлива атака. Защо казвам това? Това проучване не разглежда безопасността на UV уредбите, които се използват в салоните за маникюр… изобщо! По-скоро това е нечестен опит всички UV уредби за нокти да изглеждат много опасни. Как така?

1. Авторите на изследването не са избрали най-широко използваните или дори често използвани UV уредби. Вместо това са тествали само ЕДНА уредба – UV уредбата с най-висока мощност на пазара, която рядко се използва от индустрията за нокти. Производителят на тази уредба твърди, че тя е 50% по-бърза от традиционните уредби. Защо са използвали само тази уредба? Изглежда, че се опитват да постигнат възможно най-лошия резултат, когато целта трябва да е била да разберат безопасността на UV уредбите.

2. Като осигуряват тревожен и дори плашещ резултат, те са използвали неправилно тази уредба – излагали са пробите си на 20 минути непрекъсната експозиция. Точно така, те са използвали нереалистична лампа и са експонирали тъканта за нереално дълго време! За да влошат нещата, са повторили този нереалистичен тест с още две последователни 20-минутни експозиции за общо 60 минути в продължение на три дни. Това е безотговорен начин да се правят научни експерименти.

Недоброжелатели често използват недобри научни експерименти и практики, за да заблуждават обществеността, така че това не е ново. Те избират условия, които ще им дадат необходимите и очакваните резултати. Това е глупава наука.

Тези изследователи би трябвало да знаят, че ноктите обикновено се подлагат на едноминутно излагане, но те са тествали 20 минути – когато никой клиент не трябва да поставя ръката си в UV уредба за толкова дълго.

3. В изследването се твърди, че са тествани нива на експозиция между 0 и 20 минути, но изследователите докладват само резултатите от 20-минутна експозиция. Мога да гарантирам, че резултатите биха били много по-различни, ако използваха три едноминутни експозиции. Защо не тестват реалистични експозиции? Изглежда, че целта им е всички UV уредби да изглеждат опасни. Ако е така, те трябва да се срамуват от ненужния страх, който създават. Повече от 20 години милиони хора използват редовно тези уредби, така че те имат ДЪЛГА история на безопасна употреба. Накратко, по-голямата част от научните доказателства показват, че UV лампите за нокти са безопасни, когато се използват правилно. Авторите заявяват, че „това НЕ предоставя пряко доказателство за повишен риск от рак при хората“, но въпреки това изглежда, че насърчават преувеличения риск от рак пред медиите в своите интервюта. Това повдига въпроса какво е истинското им намерение? Всичко, което това проучване наистина демонстрира, е че маникюристите не трябва да използват 54-ватови UV уредби и да излагат кожата на клиента си в продължение на 20 непрекъснати минути. Няма изненада в това! Това, което е наистина тъжно, е че изследователите използват научни изследвания, за да заблудят обществеността и да подлъжат медиите. Вместо това науката трябва да ни просветява с нови и полезни знания.

„Накратко, по-голямата част от научните доказателства продължават да демонстрират, че UV лампите за нокти са безопасни, когато се използват правилно.“