Какво е синдром на зелените нокти и защо той не е гъбична инфекция?

Повечето хора свързват „зелените нокти“ с  гъбична инфекция. Това обаче не е вярно. Синдромът на зелените нокти е инфекция на ноктите, която се причинява от бактерия, известна като Pseudomonas aeruginosa. Гъбичните инфекции се причиняват от гъбички. Това означава, че зелените нокти не могат да бъдат класифицирани като гъбична инфекция.

Причини

Най-честата причина за поява на зелени петна по ноктите е бактерията Pseudomonas aeruginosa. Известно е, че тази бактерия причинява различни заболявания както при животни, така и при хора. Достатъчно количество от тези бактерии винаги има във влажни помещения, каквито са козметичните салони, а така също и болниците. Не напразно споменаваме болничните заведения, тъй като псевдомонийните инфекции се отнасят към типовете вътреболнични инфекции. Бактерията процъфтява и в почвата, създадена от човека среда и кожната флора. Тя може да оцелее както в стандартна атмосфера, така и в почти безкислородна. Може да се храни с разнообразни органични вещества, като по този начин има възможност да заразява увредените тъкани или тези с по-малък имунитет. Киселинността на средата също има важно значение за развитието на псевдомониите. Те се „чувстват прекрасно“ в нормална и слабо алкална среда. В кисела среда бактерията  Pseudomonas aeruginosa практически умира почти мигновено.

Рискови фактори:

Има няколко основни рискови фактора, свързани със Синдрома на зелените нокти.

 • При наличие на  нокът, отделен от нокътното легло – онихолиза. Нормалният, здрав нокът има  защитна бариера, която не позволява проникване на влага в  пространство между нокътя и нокътното легло. След като нокътя се отдели от нокътното легло, се нарушава структурата и цялостта на тази защитна бариера . Това впоследствие води до създаването на субунгвално пространство, което събира мръсотия и влага. Това позволява  навлизане на Pseudomonas aeruginosa.
 • Рисков фактор е влажната среда. Като се има предвид, че бактерията процъфтява във влажни зони, хората, които са в контакт с вода, имат по-голям шанс да развият тази инфекция. Домакини, готвачи, медицински персонал  са предразположени към инфекцията, защото ноктите им непрекъснато са в контакт с  вода.
 • По-малки рискови фактори са гъбични инфекции и псориазис на ноктите. Също така хората, които носят плътно прилепнали обувки за дълги периоди (особено когато спортуват), са предразположени към инфекция.

Изкуствените покрития на ноктите и Синдромът на зелените нокти

Съществува тясна връзка между поставянето на изкуствено покритие на ноктите (UV гел, акрил, гел лак) и синдрома на зелените нокти. Често срещана е появата на синдром на зелените нокти в практиката в салона след поставяне на изкуствено покритие. Причините могат да са различни. Една от тях е, че е възможно повърхността на ноктите да не е дезинфекцирана добре преди поставяне на покритието. Използването на пили и блокове, които не са правилно дезинфекцирани, също може да доведе до поява на инфекцията.   Друга предпоставка е „отварянето“ на изкуственото покритие, като по този начин остава кухина, в която могат да навлязат бактериите. Предвид това, поддържането на високо ниво на обеззаразяване е от съществено значение по време на маникюр и при поставяне на изкуствени покрития.

Симптоми и диагноза

Интересен факт е, че в процеса на своето развитие, псевдомониите изработват пигмент, оцветяващ средата, която обитават в синьо-зелен цвят. Този пигмент се нарича пиоцианин. Както подсказва името – Синдром на зелените нокти, инфекцията причинява зелено оцветяване на ноктите. Оцветяването може да варира от тъмнозелено до синьозелено или синкаво сиво. Може да засегне ноктите на ръцете и/или ноктите на краката. Обикновено ноктите не са болезнени, но кожата около ноктите може да е зачервена, изнежена или подута.

Появата на оцветяване на нокътя е достатъчен знак за инфекция. Въпреки това, в някои случаи се препоръчва вземане на проба от ноктите за изолиране на култура.

В редки случаи появата на наситено лилаво и черно оцветяване на ноктите е причинено и от вид гъбична инфекция, която обикновено заразява ноктите на краката.

Синдром на зелените нокти в салона

 • Тази инфекция по повърхността на ноктите не представлява непосредствена опасност за здравето на индивида, но преодоляването ѝ е важно.
 • При клиенти в напреднала възраст или придружаващи заболявания е необходима консултация с медицински специалист, с цел да се ограничи разпространение на инфекцията своевременно.
 • Премахването на изкуственото покритие и честата  ефективна дезинфекция на засегнатия нокът или нокти не позволява влошаване и разпространяване на инфекцията.
 • Обърнете внимание на прецизното изпълнение на процедурите по обеззаразяване в салона. По възможност използвайте еднократни пили и инструменти.
 • Оставете работата по засегнатия нокът или нокти за последно – така ще предпазите останалите нокти.
 • Не докосвайте очите си. По възможност при пилене работете с предпазни очила и маска.
 • Поставяне на ново изкуствено покритие трябва да става при изцяло преодоляна инфекция.
 • Наблюдавайте редовно засегнатия участък. В случай, че инфекцията се разраства (по площ или интензивност на оцветяването на нокътя), консултирайте се с медицински специалист.

Използвана информация и източници