И така – какво е UV светлината?

Светлината се категоризира в зависимост от нейната дължина на вълната, както е показано по-долу в схемата на електромагнитния спектър. Видимата за човека светлина е с диапазон между 400 и 780 нанометра (мерната единица за дължина на светлинната вълна). Всичко над тези стойности е инфрачервена светлина, която е видима само за някои животни, като котките, например.

Ултравиолетовата светлина е от 100 до 400 нанометра, като допълнително се разделя на три групи: UV-A, UV-B и UB-C. Ключов момент е разбирането, че LED светодиодите също произвеждат светлина в UV спектъра и по-специално UV-A – именно с нейното действие геловете за ноктопластика се полимеризират. Ще наречем традиционните UV лампи компактни флуоресцентни лампи, заради флуоресцентните тръби, които ползват.

Light-spectrum

Ноктопластиката с UV гел използва светлина от UV спектъра и по-точно UV-A светлина за полимеризация на UV гела, с който е изградено изкуственото покритие на ноктите.

Повечето стандартни гелове се полимеризират (втвърдяват, изпичат) при дължина на вълната от 340 до 380 нанометра (Nm).

Разтворимите гел-лакове и Soak-Off технологии съдържат специален фотоинициатор, благодарение на който се втвърдяват при много по-къс диапазон на дължина на вълната – 395 до 400 nm. Това позволява скъсяване на времето за тяхната полимеризация при работа с UV LED лампа.

В таблицата по-долу се сравняват основните характеристики на използваните UV лампи за ноктопластика:

UV&LEDUV

И така – изборът на UV лампа ще зависи от вида гел, който се ползва. От казаното до тук, става ясно, че гел лаковете от т.нар. Soak Off (разтворими) системи позволяват използването на по-леките, иконоични и по-бързо работещи UV LED лампи, докато традиционните гелове за ноктопластика могат да се полимеризират само с UV лампа, която работи с дължина на вълната до 380 нанометра.

За щастие – има начин да се работи с една лампа за двата вида гелове, и това е Комбиниратана UV LED уредба SNB за стандартен и разтворим гел!

 

Нека припомним, че когато трябва да пътувате някъде, когато сте на почивка и багажът трябва да е комактен, или просто обичате вещите Ви да не заемат много място – SNB MINI UV LED 6W Комбинирана уредба ще Ви е най-добрият приятел!