Алергиите към продуктите, с които работим, са един от най-големите кошмари, с които може да се сблъскаме, като работещи професионалисти. Често се обсъждат алергичните реакции, които възникват при нашите клиенти, които лесно могат да се откажат от услугата и така да решат проблема си. Но какво се случва с алергиите, които развиват професионалистите? Можем ли да ги избегнем или предотвратим?

„Продуктовите алергии са предотвратими“, казват специалистите. Има няколко стъпки в работата на професионалиста, които ако следва стриктно, ще сведе риска от развитие на алергична реакция до минимум. „Необходим е постоянен, продължителен контакт на неполимеризиран продукт за нокти или прах от продукт за нокти, за да се развие алергия. Затова вземането на мерки за избягване на контакт с кожата е приоритет номер едно.“

Ето и мерките:

  • Носете нитрилни ръкавици:  Изберете ръкавици с дебелина най-малко 0.19mm или работете с два чифта ръкавици, ако използвате по-тънки; сменяйте ръкавиците си след всеки клиент.
  • Използвайте бариерен крем. Като допълнителен слой защита помислете за използването на бариерен крем за кожата на ръцете ви под ръкавиците – това не е алтернатива на носенето на нитрилни ръкавици. Използвайте крем за ръце или бариерен крем редовно – това ще ви помогне да предотвратите появата на екземи, причинени от честото миене на ръцете и прекомерната употреба на дезинфектанти.
  • Използвайте правилна UV уредба. Според дерматолозите, броят на регистрираните алергии към продукти за нокти значително се повишава. За причина номер едно се счита използването на грешна UV уредба за полимеризация на продуктите, което често означава недостатъчно добре полимеризиран продукт, който остава в контакт с ноктите и кожата (и след това прах от този продукт при работа на професионалиста). Използвайте само уредби, препоръчани от производителите на продуктите, с които работите.
  • Справете се с праха – Ние не виждаме цялото количество прах в нашата работа. Използването на електрическа пила увеличава количеството на фини прахови частици, които са във въздуха около нашето работно място. Този невидим за нашето око прах полепва бързо върху кожата ни, включително областта на гърдите, шията и лицето, и може да предизвика реакция в тези области. Инвестирайте в система за филтриране на въздуха и качествени прахоуловители. Обърнете внимание, че много малко филтриращи системи абсорбират вредните изпарения. Използвайте и маска за лице в допълнение.
  • Поддържайте подредено работно място –  Пазете работната си маса чиста и без прах. Не дръжте напитки в чаши и храна върху нея. Сменяйте салфетката за еднократна употреба след всеки клиент – може да поставите директно кожата на ръката си върху този прах и да развиете алергична реакция! Внимавайте, когато избърсвате четката с мономер върху салфетка – има опасност да отпуснете ръката си върху нея.
  • Почиствайте лепкавия слой в зададена последователност – При почистване на лепкавия слой на гел или гел лак, започнете от малкия пръст към палеца. Винаги избърсвайте в посока от кожната гънка към свободния край. Така ще се избегне разнасянето на течността за почистване и разтворен невтвърден продукт върху кожата на клиента. Използвайте чист тампон, за да почистите другата ръка.