Всеки един клиент се нуждае от особено внимание, но клиентите болни от диабет се нуждаят от по-особени грижи. Професионалистът педикюрист трябва да се научи да промени услугата си, за да я пригоди към своите диабетно болни пациенти. Не само да им предложи един час удоволствие и почивка, но и да предпази тяхното здраве.

Диабетът е заболяване, при което тялото не произвежда инсулин или не го използва както трябва. Тялото се нуждае от инсулин, за да преработва храната, която приема и да снабдява с необходимата за живота на тялото енергия. И понеже човешкият организъм зависи от инсулина, тялото отслабва при намаляване на количеството му. Диабетиците изпитват силна болка, която може да се отчете като вид невроза. Това е ненормално състояние за нервната система, в резултат на което се забавя кръвообращението в организма. А всичко това води до загуба на сетивните усещания. Това е един от признаците на болестта. Диабетика не може да усети температурата на водата, рязането на ноктите. Затова педикюристът трябва да познава добре симптомите на заболяването, за да предпази своя клиент. И при всеки случай на съмнение трябва да се препоръча консултация с лекар. От особено голямо значение е педикюристът да увери своя клиент, че е запознат с неговото заболяване и прави всичко необходимо да запази неговото здраве. Винаги трябва да се пази информацията за клиентите, за да може при следващо посещение да се установят последвали реакции от направените процедури и използваните продукти.

Веднъж педикюристът като усвои системата на работа за клиенти, болни от диабет, той я следва: не се режат ноктите, кутикулите или кожата, недопустимо е използването на кюрета или скалпел. При заболяване от диабет не се препоръчва накисването в топла вода и изрязването на вроговена кожа и мазоли. Идеалният вариант за работа е ползването на електрическа пила и педикюр без изрязване. За изпиляването на вроговената кожа се използват специални диамантени накрайници с малка абразивност. Охлаждащата и загряваща вана за краката е противопоказна. Ако се използва такава, не се доверявайте на усещането на клиента, тъй като възприятието за топлина при различните хора е различно, а при страдащите от диабет е нарушено. Температурата на водата не трябва да превишава 37 градуса, а продължителността на банята – не повече от три минути. След процедурата може да се направи лек масаж със специално масажно средство. Не трябва да се засягат наранените места. От салона клиента трябва да си тръгне с идеално суха кожа, особено между пръстите. За грижата в къщи се препоръчват продукти, които могат да се използват от диабетно болни. Пиленето на ноктите е разрешено, но пиленето на кожата може да доведе до препиляване и нараняване на кожата. Тъй като тялото при диабетно болните не може да снабди с необходимото количество кислород, за по-бързо възстановяване на рана, може да се получи голяма инфекция. Ноктите могат да бъдат внимателно изпилени, но да не се оставят прекалено къси, поради риск от инфекция.

Педикюрът за диабетици не се нуждае от прекалено радикални промени от обичайния, но има някой особености, които трябва да се спазват. Ето едно предложение за педикюр при хора, болни от диабет:

  1. Започнете с оглед и се уверете дали има ли разкъсана кожа и инфекции по крака.
  2. Накиснете в хладка вода. Внимателно разтрийте крака, за да се подобри кръвообръщението.
  3. Ексфолирайте, като продължавате да масажирате внимателно.
  4. Внимателно оформете кожичките и ноктите. Изпилете ноктите на пръстите, за да ги намалите и се уверете, че оставяте свободен край, за да се избегне риска от инфекция и врастване на ноктите.
  5. Изплакнете краката и поставете овлажнител. Направете това дори с малък натиск върху краката, петата и прасеца.
  6. Идеално подсушете кожата.
  7. Нанесете масло за кутикули, за да предпазите от изсушаване.

О особено голямо значение за всеки педикюрист професионалист е да получи доверието на своите клиенти и да го увери, че основната цел е не само да направи добър педикюр, да достави на удоволствие на своя клиент, но и да запази неговото здраве.