По-долу са описани пет важни неща, които трябва да имате предвид, когато обслужвате клиенти с псориазис в салона.

Какво е псориазис?

Псориазисът е кожно заболяване, което причинява червени, лющещи се корички на кожата, покрити със сребристи люспи. Тези петна могат да се появят навсякъде по тялото, но повечето хора са засегнати само от малки петна. В някои случаи петната могат да бъдат сърбящи или възпалени.

Честите признаци на псориазис на ноктите включват хематоми (кръвонасядания) под нокътя, обезцветяване и малки вдлъбнатини в ноктите.

Избягвайте грубата обработка на кожната гънка

Грубата обработка на кожната гънка и дълбокото ѝ изрязване могат да провокират псориазиса на клиента и да го влошат, така че е най-добре да ги избягвате. Ноктите на ръцете на клиенти, засегнати от псориазис е най-добре да се поддържат къси, за да не се разслояват или отварят допълнително.

Избягвайте ноктопластика с акрил

Някои клиенти, които страдат от псориазис, може да имат нежелана реакция към продукта или подготвителните продукти, така че е препоръчително тази услуга да се избягва.

Направете си проучване

От решаващо значение е да имате познания за състоянието и да сте наясно как да се отнасяте към клиентите, които страдат от него. Например – състоянието не е заразно, така че няма нужда да стерилизирате инструментите си повече, отколкото обикновено след процедура, и няма нужда да го коментирате.

Матирайте ноктите леко

Грубата обработка на ноктите може да влоши псориазиса, така че не забравяйте да матирате леко и внимателно.

Не потапяйте ръцете или краката във вода твърде дълго

При възможност, не накисвайте ръцете и краката на клиентите си във ваничка с вода за твърде дълго време. Водата извлича влагата от кожата и тъй като кожата на клиентите с псориазис е лишена от влага, това може да влоши симптомите.