Знаем, че акрилатните мономери, които са изходните материали в системите за ноктопластика с мономер и прах, UV/LED гел и гел лак , понякога могат да причинят алергични реакции, ако докоснат кожата. Алергията е не само неприятна и за цял живот, но може да причини проблеми, ако се наложи да имате определени медицински или стоматологични лечения в бъдеще. Така че, наистина е важно да знаете как да предпазите себе си и клиентите си от развитие на алергия.

Тук ще разгледаме практическите стъпки, които можете да предприемете, за да помогнете за безопасното използване на системите за ноктопластика и гел лак.

Стъпка 1 – Избягвайте контакт с кожата

Това е най-важната от всички стъпки. Безопасната употреба изисква продуктите от системите за ноктопластика с мономер и прах и UV/LED гел и гел лак да не контактуват с никоя част от кожата и да влизат в контакт само със самия нокът. Това изисква много внимателно прилагане. Това е трудно постижимо, когато се опитвате да приложите тези продукти у дома, поради което се препоръчва системите за изкуствено покритие на ноктите да се прилагат от напълно обучен и компетентен специалист.  Алергиите, възникващи от злоупотребата с акрилати, могат да бъдат намалени с обучение и правилна употреба.

Стъпка 2 – Използвайте само върху здрави нокти

Системите за ноктопластика с мономер и прах, UV/LED гел и гел лак трябва да се прилагат само върху здрави нокти. Повредените нокти могат да увеличат абсорбцията на съставките и риска от реакция. Не отстранявайте неравностите на ноктите и не нанасяйте върху ноктите, ако нокътят е наранен, нацепен или насинен. Продуктът не трябва да се прилага, ако областта кожата около нокътя изглежда подута, възпалена или кожата е наранена.

Стъпка 3 – Носете подходящи ръкавици

Носете подходящия тип ръкавици, когато нанасяте продукта върху ноктите. Третирайте използваните салфетки или кърпички като замърсени и не им позволявайте да влизат в контакт с кожата.

Най-добрите практики в индустрията препоръчват на работещите маникюр и ноктопластика да носят нитрилови ръкавици с дебелина 0,8 мм, които трябва да се сменят след всеки клиент. За тези, които вече имат алергия, два чифта ръкавици трябва да се носят едновременно и да се сменят на всеки 15 минути, тъй като участващите химикали могат да проникнат през ръкавиците след  време. Препоръчват се и ръкавици, които имат дълъг, плътно прилепващ маншет.

Забележка: Трябва да се носят правилните ръкавици при нанасяне на продукта, но също и при докосване на всякакви салфетки или кърпички, които са били използвани за отстраняване на невтвърден продукт.

Стъпка 4 – Не използвайте повторно ръкавици

Никога не използвайте повторно ръкавици. Измиването им не премахва материала и носенето им наопаки втори път ще увеличи риска от алергия, тъй като кожата ви ще бъде в контакт с акрилатите.

Стъпка 5 – Отстраняване на ръкавици

Свалянето на ръкавици без замърсената част на пръстите да докосва кожата изисква техника, която се нуждае от практика.

Забележка: Ако искате да проверите техниката си за сваляне на ръкавици, нанесете малко боя върху пръстите на ръкавиците и се опитайте да свалите ръкавиците, без да нанесете боя върху себе си.

Стъпка 6 – Правилно използване на уредбата за полимеризация

Винаги проверявайте дали марката гел или гел лак, която използвате, е съвместима с уредбата, която използвате. Различните марки продукти може да изискват използването на определен тип уредби.

Производителите разработват своите продукти много внимателно, за да увеличат максимално количеството мономер, който се превръща в полимер, за да се получи възможно най-ефективното втвърдяване. Това включва не само състава на самия продукт, но и коя уредба да се използва с него и за колко време.

Не е възможно да се каже само като погледнете нокътя дали материала е напълно полимеризиран. Не забравяйте винаги да използвате подходящата уредба за достатъчен период от време, за да втвърдите правилно геловата система. Отново винаги следвайте инструкциите на производителя. Непълно полимеризираният гел поставя както клиента, така и вас самите в по-голям риск от излагане и последващо развитие на алергия.

NB: Винаги следвайте инструкциите на производителя на продуктите, които използвате за това коя уредба да използвате.

Стъпка 7 – Използване на реномирани продукти

Козметичните продукти на пазара в ЕС, които включват системите за ноктопластика с мономер и прах, UV/LED гел и гел лак , трябва да отговарят на Регламента за козметика на ЕС. Този регламент гарантира, че само безопасни козметични продукти могат да бъдат пуснати на пазара на ЕС. Като част от задължението си да се грижите за клиентите и персонала си, бъдете подозрителни към всякакви продукти, предлагани за продажба от необичайни места, като по-малко известни интернет сайтове и винаги внимавайте с оферти, които изглеждат „твърде добри, за да са истина“.

Съставките за изкуствени покрития на ноктите HEMA и di-HEMA – само за професионална употреба

HEMA и di-HEMA са два различни акрилатни мономера или изходни материали, които могат да се използват в системи за изкуствени покрития на ноктите. Когато се втвърдят, мономерите като HEMA или di-HEMA реагират с други съставки в продукта, за да образуват филм, който е твърдата, издръжлива повърхност на нокътя покрит с „гел или акрил“.

Тъй като бяха повдигнати опасения относно алергията към акрилати, използвани в продуктите за изкуствени покрития на ноктите, Европейската комисия поиска от своя независим панел от научни експерти да проучи безопасността на HEMA и di-HEMA, които са често използвани съставки. Независимият научен панел, известен като Научната комисия по безопасност на потребителите, има около 15 членове, всички водещи експерти в своите научни области; например дерматолози, учени, експерти по обществено здраве и фармацевти. Панелът прегледа безопасността на HEMA и di-HEMA през 2018 г. и заключи, че съставките са безопасни, но трябва да се използват по начин, който избягва контакт с кожата. Панелът призна, че само напълно обучени и висококвалифицирани специалисти трябва да прилагат продукти, съдържащи тези съставки, върху нокътя, за да се гарантира, че контактът с кожата се избягва. Поради тази причина , от 2021 година се прие промяна в законовата рамка, с която се разрешава наличието на тези съставки само в продукти за професионална употреба.