Живеем в ерата на „био“,“ еко“, „веган“, „органик“ света. Все по популярно е изключването на една или друга съставка в храната, козметката и бита. Мнения и крилати фрази за вредни субстанции ни заливат от всякъде.  Технологиите и материалите обаче се развиват с бърз темп, с което и знанията за тях. Едни от най-обсъжданите съставки в козметичните продукти в момента са акрилатите.  Трябва ли да „бягаме“ от акрилатите и какво всъщност трябва да знаем за тях?

КАКВО СА АКРИЛАТИТЕ?

Акрилатите са вещества, съставени от мономери на акрилова киселина и нейните производни. Акрилатите притежават много разнообразни характерни свойства, вариращи от супер абсорбция, прозрачност, гъвкавост, здравина и твърдост и други. Тези видове материали имат различни приложения  – акрилни бои, лепила, изкуствени нокти, контактни лещи, гел-лакове, гелове, стоматологични материали, UV мастила и покрития, в ортопедичната хирургия, като пълнеж за костни дефекти, протези и много други.

АКРИЛАТИ В НЕЙЛ ИНДУСТРИЯТА

Повечето продукти в системите за ноктопластика и  гел лак съдържат акрилати, формирани от полимеризацията (свързването) на мономери (изграждащи единици) на акриловата и метакриловата киселина. В зависимост от вида на акрилата,  той придава различни свойства на продукта за изкуствено покритие на ноктите –  някои придават здравина, други подобряват адхезията, трети започват полимеризацията и т.н.

HEMA и di-HEMA

HEMA (Фиг.1) и Di-HEMA (Фиг.2) са мономер и олигомер на акриловата киселина, и представляват две безцветни вискозни течности, които лесно полимеризират когато са изложени на UV светлина (Фиг. 3). Поради своите физически свойства, тези мономери и олигомери обикновено се използват в продукти за изкуствено покритие на ноктите.    

НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

По последни проучвания, HEMA и di-HEMA често са причината за алергичен контактен дерматит при употреба на акрилати.  Полимерите в крайния продукт не причиняват алергични реакции, но акрилните мономери и олигомери имат висок алергизиращ потенциал и ежедневната работа с подобни продукти води до свъхчувствителност и може да причини алергия. При нанасяне на продуктите за ноктопластика и гел лак, въпросните акрилати не могат да бъдат абсорбирани през ноктите заради размера на молекулата. Ако продуктите не са поставено правилно обаче, акрилатите могат да предизвикат сенсибилизация на кожата отстрани. Тази сенсибилизация приключва в момента, в който продуктът е изцяло полимеризиран. Поради тази причина, съгласно последното изменение в регламента на ЕС за влагане на HEMA и di-HEMA в козметичните продукти, въпросните съставки могат да бъдат влагани единствено в продукти за професионална употреба.

HEMA и di-HEMA, когато се прилагат по подходящ начин върху нокътната плочка, като част от системите за изкуствено покритие на ноктите, е малко вероятно да представляват риск от сенсибилизация, при условие че употребата им е ограничена само до нокътната плочка и се избягва контакт със съседната кожа . *

ЗА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

КАК ДА НАМАЛИМ РИСКА?

Алергията е не само неприятна и за цял живот, но може да причини проблеми, ако се наложи да имате определени медицински или стоматологични лечения в бъдеще. Така че, наистина е важно да знаете как да предпазите себе си и клиентите си от развитие на алергия.

Ето и няколко практическите стъпки, които можете да предприемете, за да помогнете за безопасното използване на системите за ноктопластика и гел лак.

Стъпка 1 – Избягвайте контакт с кожата

Това е най-важната от всички стъпки. Безопасната употреба изисква продуктите от системите за ноктопластика с мономер и прах и UV/LED гел и гел лак да не контактуват с никоя част от кожата и да влизат в контакт само със самия нокът. Това изисква много внимателно прилагане. Това е трудно постижимо, когато се опитвате да приложите тези продукти у дома или без необходимите познания. Поради това се препоръчва системите за изкуствено покритие на ноктите да се прилагат от напълно обучен и компетентен специалист.

Алергиите, възникващи от злоупотребата с акрилати, могат да бъдат намалени с обучение на специалисти и правилна употреба на продуктите.

Стъпка 2 – Използвайте само върху здрави нокти

Системите за ноктопластика с мономер и прах, UV/LED гел и гел лак трябва да се прилагат само върху здрави нокти. Повредените нокти могат да увеличат абсорбцията на съставките на продуктите и риска от реакция. Не отстранявайте неравностите на ноктите в дълбочина и не нанасяйте върху ноктите, ако те са наранени, нацепени или насинени. Продуктът не трябва да се прилага, ако областта кожата около нокътя изглежда подута, възпалена или  е наранена.

Стъпка 3 – Носете подходящи ръкавици

Носете подходящия тип ръкавици, когато нанасяте продукта върху ноктите. Третирайте използваните салфетки или кърпички като замърсени и не им позволявайте да влизат в контакт с кожата.

Най-добрите практики в индустрията препоръчват на работещите с продукти за изкуствено покритие на ноктите да носят нитрилови ръкавици с дебелина 0,8 мм, които трябва да се сменят след всеки клиент. За тези, които вече имат алергия, два чифта ръкавици трябва да се носят едновременно и да се сменят на всеки 15 минути, тъй като участващите химикали могат да проникнат през ръкавиците след  време. Препоръчват се и ръкавици, които имат дълъг, плътно прилепващ маншет.

Забележка: Трябва да се носят правилните ръкавици при нанасяне на продукта, но също и при докосване на всякакви салфетки или кърпички, които са били използвани за отстраняване на неполимеризиран продукт.

Стъпка 4 – Не използвайте повторно ръкавици

Никога не използвайте повторно ръкавици. Измиването им не премахва материала и носенето им наопаки втори път ще увеличи риска от алергия, тъй като кожата ви ще бъде в контакт с акрилатите.

Стъпка 5 – Отстраняване на ръкавици

Свалянето на ръкавици без замърсената част на пръстите да докосва кожата изисква техника, която се нуждае от практика.

Забележка: Ако искате да проверите техниката си за сваляне на ръкавици, нанесете малко боя върху пръстите на ръкавиците и се опитайте да свалите ръкавиците, без да нанесете боя върху себе си.

Стъпка 6 – Правилно използване на уредбата за полимеризация

Винаги проверявайте дали марката гел или гел лак, която използвате, е съвместима с уредбата, която използвате. Различните марки продукти може да изискват използването на определен тип уредби.

Производителите разработват своите продукти много внимателно, за да увеличат максимално количеството мономер, който се превръща в полимер, за да се получи възможно най-ефективното втвърдяване. Това включва не само състава на самия продукт, но и коя уредба да се използва с него и за колко време.

Не е възможно да се каже само като погледнете нокътя дали материала е напълно полимеризиран. Не забравяйте винаги да използвате подходящата уредба за достатъчен период от време, за да втвърдите правилно продуктите. Отново винаги следвайте инструкциите на производителя. Непълно полимеризирания продукт поставя както клиента, така и вас самите в по-голям риск от излагане и последващо развитие на алергия.  

NB: Винаги следвайте инструкциите на производителя на продуктите, които използвате за това коя уредба да използвате.

Стъпка 7 – Използване на реномирани продукти

Козметичните продукти на пазара в ЕС, които включват системите за ноктопластика с мономер и прах, UV/LED гел и продуктите от система гел лак , трябва да отговарят на Регламента за козметика на ЕС. Този регламент гарантира, че само безопасни козметични продукти могат да бъдат пуснати на пазара на ЕС. Като част от задължението си да се грижите за клиентите и персонала си, бъдете подозрителни към всякакви продукти, предлагани за продажба от необичайни места, като по-малко известни интернет сайтове и винаги внимавайте с оферти, които изглеждат „твърде добри, за да са истина“.

* Commission Regulation (EU) 2020/1682 of November 12,2020 amending Annex III to Regulation (EC) No 1223/2009 of the European Parliament and of the Council on cosmetic products : https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX:32020R1682&qid=1605488237082