Онихолиза

Какво е онихолиза

Онихолизата е отделяне на нокътя от нокътното легло. Това е често срещано състояние и ако се третира бързо, не представлява опасност за клиентите. Ако сте маникюрист или педикюрист с опит, несъмнено сте наблюдавали онихолиза – състояние, при което ноктите се отделят от нокътното легло. Отделянето започва най-често от свободния край на нокътя. В професионалната практика често това състояние се нарича „джоб“. В повечето случаи нокътят изглежда здрав, като често поддържа формата и здравината си. Участъкът от нокътя, която е отделена, изглежда бяла на цвят, тъй като между нокътя и нокътното легло има въздух. Толкова много фактори могат да допринесат за отделянето на ноктите от нокътното легло, че точната причина за онихолизата трудно може да се определи.

Каква е причината за онихолизата?

Трите най-чести причини са:

  • кожата е била изложена на дразнение;
  • травма на нокътя;
  • прекомерно излагане на вода.

Някои състояния на кожата като екзема или псориазис също могат да причинят онихолиза. В други случаи състоянието се причинява от прием на лекарства, орални контрацептиви, химиотерапия, лъчетерапия. По-сериозните здравословни проблеми, като проблеми с щитовидната жлеза, също могат да причинят отделяне на ноктите от нокътното легло. Когато онихолизата е резултат от състояние на кожата или прием на медикаменти, клиентите ще имат и допълнителни симптоми освен онихолиза.

Как да действаме в салона?

Опитайте се да разберете възможната причина за отделянето на нокътя от леглото. Попитайте клиента си дали си спомня за травма или за употреба на нов продукт, който може да е раздразнил кожата им и да е причинил онихолизата. Ако не си спомня, попитайте дали приема лекарства, отпускани по лекарско предписание, като антибиотици, противозачатъчни и т.н. Ако установите, че онихолизата се дължи на травма или кожни дразнители, скъсете ноктите максимално и обработете внимателно кожната гънка . Обяснете на клиента, че удължаване на ноктите или нанасяне на покритие може да се направи веднага след като нокътят израсне и възстанови здравия си вид и състояние (това често е още следващато посещение). Ако подозирате, че онихолизата е причинена от медицинско състояние или прием на медикаменти, скъсете ноктите максимално, обработете внимателно кожната гънка и посъветвайте клиента да се консултира с лекар. И в двата случая не нанасяйте покритие върху зоната. Инструктирайте клиентите да пазят засегнатата зона суха между посещенията в салона. Важно е да се наблюдава дали отделеният нокът се закрепва отново към нокътното легло.

Техника на работа

Техниката на работа в различните случаи на онихолиза е различна. В зависимост от причината, големината, разположението, действията на специалиста могат да бъдат различни. Подходът винаги е индивидуален и изисква познания в областта на терапевтичния маникюр и педикюр. Често се прилага изрязване на отделения участък, за да се разкрие здраво и сухо нокътно легло. Не се поставя покритие или удължаване на ноктите до пълното израстване на нокътя.

* Препоръчайте на клиента специализирани продукти, които да използва ежедневно вкъщи, които да подпомогнат възстановяването при онихолиза или при съмнение за инфекция. Може да комбинирате продукти с антибактериално и антифунгицидно действие и продукти за стимулиране на растежа на ноктите.

Търпение и пак търпение…

Търпението е ключът при онихолизата. Защитете себе си и клиентите, като бъдете предпазливи. Вторичните инфекции от онихолиза не са рядкост, така че е важно да се забележи и третира онихолизата възможно най-рано. Възможно е да се изкушите да нанесете продукт върху засегнатия нокът – не поставяйте покритие, независимо от молбите на клиента. Инструктирайте клиента да поддържа нокътя сух и чист и огледайте обстойно нокътя при следващата ви среща. Ако кожата под отделения участък не е суха и здрава, насочете клиента към лекар. Водата лесно прониква под поставено за да скрие състоянието покритие и създава идеални условия за големи проблеми. Може да образовате клиентите си и да ги окуражите да оставят естествените си нокти да израснат и да се възстановят до нормалното си положение върху нокътното легло, преди да поставите покритие върху тях.

Онихолизата често е първият сигнал за гъбична инфекция

Гъбичната инфекция на нокътя, известна още като онихомикоза, се появява първо като онихолиза. Дерматолозите споделят, че тези гъбични инфекции представляват 50% от всички заболявания на ноктите, които лекуват. Онихомикозата е много по-честа на ноктите на краката, отколкото на ноктите на ръцете. С напредването на гъбичната инфекция, отделеният нокът изглежда жълт и непрозрачен, след това започва да става ронлив и може да покафенее. Освен че е често срещана причина за онихолизата, онихомикозата също лесно се диагностицира. Всичко, което е необходимо за изследване е да занесете в сертифицирана лаборатория част от засегнатия нокът, която да се изследва под микроскоп. При потвърждаване на наличие на гъбична инфекция, най-ефективна е съвместната работа между специалист по терапевтичен маникюр или педикюр и дерматолог, които заедно да намерят най-доброто решение на проблема.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *