Какво представлява екземата на ръцете?

Екземата на ръцете, известна още като дерматит на ръцете, е често срещано състояние, което засяга все по-голям процент хора. Както генетиката, така и контактните алергени и дразнещи вещества играят роля при „задействането“ на тази форма на екзема. Често засяга хора, които работят в сферата на маникюр и педикюр, фризьорство, почистване, кетъринг и здравни работници. Интензивният контакт с химически вещества и други дразнители е отключващ фактор за екземата. Наличието на екзема (дерматит) се установява от медицински специалист след консултация.

Какво причинява екзема на ръцете?

Екземата /дерматит/ на ръцете често е резултат от комбинация от причини, включително:

 • Генетични и неизвестни фактори (конституционен дерматит на ръката);
 • Нараняване (контактен дразнещ дерматит);
 • Имунни реакции (контактен алергичен дерматит).

Дерматитът на ръцете често се причинява или влошава от дразнители в работата, известен като професионален дерматит. Дразнителите включват вода, детергенти, разтворители, киселини, основи, студ, топлина и триене. Те могат да увредят външния рогов слой на кожата, като премахнат липидите и нарушат бариерната ѝ функция. Загубата на вода и възпалението водят до допълнително увреждане на бариерната ѝ функция.

Заразна ли е екземата?

Екземата на ръцете не е заразна. Не можете да я „хванете“ от друг човек или да я предадете на друг. Въпреки това, симптомите на екзема на ръцете могат да повлияят на самочувствието на човека и способността му да изпълнява работата си.

Как изглежда екземата на ръцете?

Някои симптоми на екзема на ръцете са:

 • Зачервяване;
 • Сърбеж;
 • Болка;
 • Сухота, до степен на белене и лющене;
 • Пукнатини;
 • Мехури.

Има и друг специфичен вид екзема на ръцете, наречена помфоликс или дисхидротична екзема, която причинява появата на малки сърбящи мехури по дланите на ръцете.

Как да се справим с екзема на ръцете?

Най-доброто лечение за екзема на ръцете е избягването на причинителя.

Знаейки кои вещества задействат екземата на ръцете ви и предпазвайки ръцете на работното място и у дома, може да предпазите кожата си от допълнително дразнене. Най-важното нещо, което трябва да запомните, е да бъдете последователни – ежедневната грижа и контрол са най-добрата защита.

Ако смятате, че дадено вещество на работното място или у дома причинява екзема на ръцете ви, Вашият лекар може да направи тест, за да установи кои са алергените или дразнителите.

Ако сте маникюрист/педикюрист, ето някои основни неща, които можете да направите, за да контролирате екземата на ръцете си в салона:

 • Ако трябва да почистите ръцете си, измийте ги с хладка (nноне гореща) вода и почистващ препарат без аромат.
 • Внимателно изсушете ръцете си и нанесете предпазващ продукт веднага след измиването им.
 • Най-ефективните предпазващи продукти са тези с по-високо съдържание на масла. Дръжте такъв продукт близо до всяка мивка на работното си място (и в дома си), за да не забравяте да го използвате.
 • Намалете употребата на антибактериални почистващи препарати, които съдържат алкохол и разтворители, особено по време на обостряне на екземата.
 • Използвайте комбинация от памучни и нитрилни ръкавици когато работите – поставете първо фини памучни ръкавици и върху тях – нитрилни (Памучните ръкавици абсорбират излишната влага, причинена от потенето на ръцете в нитрилни ръкавици, а ръцете ще бъдат в пряк контакт с естествена материя, която не дразни кожата).
 • Ако попадне вода или препарат в ръкавицата ви, свалете я незабавно, изсушете и почистете ръцете и я заменете с нова ръкавица.
 • Отстранете пръстените от пръстите си, докато работите и преди да измиете и изсушите ръцете си, тъй като отдолу могат да попаднат дразнители. Почиствайте пръстените си често.
 • Не мийте инструменти и пили на ръка. Ако не можете да избегнете ръчното миене, направете го под течаща вода, използвайте инструмент четка с дръжка и ръкавици, за да предотвратите увреждането на кожата от горещата вода.
 • Избягвайте директен контакт с алергени или дразнещи вещества в продуктите, които използвате по време на работа.
 • Поддържайте дрехите, защитните си принадлежности, инструментите и работните повърхности чисти и без остатъци от дразнещи вещества.

Третирайте рани по ръцете (дори по-леки) и ги превързвайте, за да избегнете дразнене от алергени или химически вещества.

Какъв тип предпазващ продукт е добър за екзема на ръцете?

Колкото повече вода има в продукта ви за предпазване, толкова по-вероятно е да влошите екземата на ръцете си. Хидратиращите продукти – овлажнители – обикновено съдържат повече вода, отколкото масла и когато водата се изпари, това може да изсуши кожата. Препоръчително е преди и след работа се нанасят специализирани защитни кремове и емолиенти, имащи за цел подобряване бариерната функция на кожата. Нанасяйте специализирания продукт върху ръцете си всеки път, когато миете ръцете си.

Не забравяйте, че може да отнеме няколко месеца, докато екземата се изчисти. Дори ако ръцете ви изглеждат без екзема,  ще трябва да полагате специални грижи с тях, за да избегнете връщане на симптомите.

Използвана литература и източници