Прополисът, известен като „пчелно лепило“, е смолиста смес, която медоносните пчели произвеждат чрез смесване на тяхната слюнка. В него се съдържат ензими и пчелен восък, с ексудат (излязлата при възпаление от стените на малките съдове течност), събран главно от листни и цветни пъпки и стъбла на много видове дървета. Думата прополис произлиза от две гръцки думи „pro“ и „polis“, които означават съответно „защита“ и „град“ (или „общност“). Пчелите използват прополиса главно като уплътнител и дезинфектант и точно тези свойства са идеални за козметичните продукти. Според литературни данни в прополиса са идентифицирани повече от 300 съединения, принадлежащи към полифеноли, терпеноиди, захари, аминокиселини, витамини (B1, B2, B6, C и E).

Облепихата е бодлив, широколистен храст, известен още като ракитник, морски зърнастец, сибирски ананас с латинско наименование Hippophae Rhamnoides. Маслото от облепиха е част от народната медицина в Азия и Европа от стотици години. Богато е на ненаситени мастни киселини, антиоксиданти, фитостероли, каротеноиди, витамини Е и К, които заедно защитават кожата и подпомагат нейната регенерация.

Защо е добра комбинацията от прополис и облепиха? И двете съставки, действащи по различни механизми, имат общи положителни ефекти върху кожата:

  • Антиоксидантен ефект: Заедно прополисът и маслото от облепиха притежават силен антиоксидантен ефект и се борят със свободните радикали, което намалява стареенето на клетките, подобрява кожната структура и води до много добър anti-age ефект.
  • Ранозаздравяващ ефект: В прополиса се среща специална съставка пиноцембрин, която със своите противовъзпалителни и антимикробни свойства подпомага лечението на рани и раздразнения по кожата. Палмитолеиновата киселина (omega-7) в състава на маслото от облепиха се използва за лечение на изгаряния и има ранозаздравяващо действие.
  • Суха кожа: Линоловата киселина, която е част от здравата човешка кожа се среща и в облепиховото масло. Изследвания показват, че тя намаля симптомите на псориазис като суха кожа и неприятно напукване. От своя страна високото съдържание на полифенолни антиоксиданти в прополиса подпомага подхранването и заздравяването на кожата, като осигуряват трайна хидратация.
  • Противовъзпалителни свойства: Според проучвания включените в прополиса кверцетин, канелена и кафеена киселина блокират продукцията на химикали, които причиняват възпаление. Заради факта, че в кожата гама-линолеовата киселина се превръща в простагландини, маслото от облепиха предпазва от инфекции, предотвратява алергии и намалява възпалението.
  • Ексфолиране на кожата: Полифенолите в прополисовия екстракт помагат за отстраняване на мъртвите кожни клетки, за да се разкрие гладка и блестяща кожа. В този момент здравата кожа се подхранва от маслото от облепиха и така се подпомага синтеза на колаген.
  • UV защита: В допълнение, маслото от облепиха защитава кожата от вредните ефекти на UV лъчите от слънцето.

Винаги се стараем да избираме най-доброто за Вас. Точно за това добавихме тази комбинация в нашите нови продукти: Скраб за педикюр с прополис и масло от облепиха и Терапия за педикюр с прополис и облепиха.