Като специалисти по маникюр и ноктопластика сме чували десетки пъти истории за увредени от ноктопластика естествени нокти. Като образовани техници знаем, че ноктопластиката сама по себе си не уврежда ноктите. Голяма част от вредата идва от често срещани грешки на професионалистите или клиентите – препиляване на естествения нокът или отстраняване на покритие в домашни условия.

Нокътната плочка е съставена от около стотина плътно прилепнали слоя плоски клетки. Това е изключително здрава структура, съставена предимно от кератин. Тази повърхност е гладка, поради което е необходимо леко надраскване (матиране) за премахване на блясъка по време на подготовката за поставяне на изкуствено покритие. Така се осигурява добра адхезия (прилепване) на материала към нокътя. Това леко надраскване премахва само 3-5 слоя от нокътната плочка, което е безопасно и не я уврежда. Агресивното пилене с ръчна или електрическа пила може бързо да премине през 25-35 слоя от нокътната плочка или дори повече! При поддръжка на ноктопластика например, по-голямата част от пиленето е в областта на лунулата – там нокътят е изграден от по-млади, по-меки клетки, които не са напълно плоски. Рискът от травми при работа в тази зона е висок.

Какви са възможните проблеми в следствие на препиляване?

Онихолиза

Агресивното пилене може да изтъни нокътната плочка до такава степен, че при минимално усилие тя да се отдели от нокътното легло. Онихолизата обикновено започва от свободния край и може да продължи до лунулата. Отделянето на нокътя от нокътното легло може да доведе до вторична инфекция и в тежки случаи да доведе до трайни изменения в нокътното легло.

(прочетете повече за Онихолизата)

Поднокътни кръвоизливи

Често това са подобни на трески линии, причинени от физическа травма. Тя може да е причинена и от агресивно пилене на естествения нокът. Нокътното легло, разположено под нокътната плочка, има кръвоносни съдове, които го снабдяват с хранителни вещества и кислород. Когато нокътната плочка е повредена, кръв от тези съдове може да изтече под нокътното легло във вертикална посока.

Огнени пръстени, кръгове, петна

Това са зачервени, болезнени участъци върху нокътната плочка. Те се появяват като следствие от агресивно пилене или изтъняване на естествения нокът. Такива травми се срещат по-често в зоната около кутикулата. Възстановаването на увредения участък от нокътя е продължителен процес и често отнема повече от шест месеца. Препоръчителна е употребата на продукти, които да стимулират растежа на нокътя и да подсилят нокътната плочка в процеса на израстване.

Такъв случай имахме с клиент на нашия салон, отстранил покритието си от гел лак с груба пила в домашни условия. Силно изтъненият участък от нокътя в зоната на лунулата предизвика деформация на нокътното легло, която се забелязва на снимката.

Процесът на възстановяване протече в период от 6 месеца и третиране с Масло за терапия на нокти и Заздравяваща терапия с хексанал.

Като професионалисти, бъдете внимателни при употреба на електрическа пила върху ноктите. Дори и с най-фините накрайници, тези уреди са мощни и работят при високи обороти. Препоръчително е да работите върху естествените нокти с ръчни пили не по-груби от 180. По-груби пили може да се използват само за оформяне или премахване на изкуствени покрития.

Отново и отново чуваме мита „Ноктополастиката уврежда ноктите“, но увреждането обикновено се причинява от прекомерно пилене на естествения нокът преди нанасянето на каквито и да било продукти за нокти или от неправилно им отстраняване. Неправилната употреба на пилите върху естествения нокът може да причини изтъняване на нокътната плочка, деформации, разслояване на ноктите, дискомфорт за клиента и може да направи нокътя по-податлив на инфекции.